Varför en bröllopsfotograf kostar som den gör - och varför det bör vara så!

Vad är det egentligen en bröllopsfotograf tar betalt för?Många gifter sig bara en gång i livet och när man gör det och ska slå till med en fest så är det mycket som kostar pengar. Och då vill man såklart bevara allt det man betalar för genom att ha en fotograf som förevigar allt. Men fotografen blir ju ytterligare en post på utgiftskontot. Och det är lätt att tänka att det är dyrt. Jag vill förklara det så du vet vad det faktiskt är du betalar för.


Börja direkt med att dra av 25 procent av det du betalar i moms. Den delen av dina pengar försvinner direkt. Därefter har fotografen en hel del kostnader kring varje uppdrag och ska såklart få lön för tiden hen lägger. Det kan handla om följande saker:

Utrustningen

En fotograf vill ha den utrustning som krävs för att förverkliga de bilder hen vill skapa. Det är oftast inga billiga varianter. Det ska vara skarpt, tåligt och klara mörka kyrkor och festlokaler. Olika delar av dagen kräver olika utrustning. Sen vill fotografen också ha en backup - för din skull - så att det inte innebär en katastrof om en kamera lägger av på er bröllopsdag, eftersom fotografen har minst en kamera till i bagaget.


Förutom kamera krävs dessutom en bra dator och program till att redigera era bilder efteråt.

Tiden

Tiden fotografen spenderar med er på dagen, men också i efterhand på redigeringen samt egna förberedelser inför er dag, planeringsmöte och kontakt med er före och efter bröllopet.

Kunskap

Fotografen har gått utbildningar och övat i många år innan ert bröllop för att få den kunskap som krävs för uppdraget. Sedan går hen också på workshops eller annat för att få fortsatt inspiration till sitt kreativa skapande så att varje bröllop får full potential.

Trygghet

En professionell fotograf behöver försäkring - för sig själv och sin utrustning men även ansvarsförsäkring för saker som kan hända under fotograferingen, både era personer och egendom ni befinner er på. Förutom försäkringen har fotografen kostnader för backup och lagring av dina bilder så att bilderna inte hinner försvinna innan du har fått dem.

Övriga företagskostnader

De flesta företag har kostnader för att ha en hemsida och e-post, och behöver också lägga pengar på marknadsföring, bokföring, telefon och abonnemang och bredband - så även fotografer.

Skatt

Och sen, på det som blir över efter att allt detta är betalt så ska fotografen betala skatt.


Lön

Och efter att kostnader och skatt har betalats ska pengarna räcka till en lön.Minnena från er bröllopsdag är ovärderliga - ändå behöver en fotograf sätta ett pris på dem. Efter det här inlägget hoppas jag att ni fått en insikt i vad fotografen grundar sitt pris på.